Бял лешояд, маркиран с чип в България, е задържан за шпионаж

...
Бял лешояд, маркиран с чип в България, е задържан за шпионаж
Коментари Харесай

Куриозно: Бял лещояд от България арестуван за шпионаж в Йемен

Бял лешояд, маркиран с чип в България, е задържан за шпионаж в Йемен. За куриозния случай описа в утринния блок на bTV Ивелин Иванов от „ Зелени Балкани ”, който дава отговор за програмата за възобновяване на лешоядите у нас.

През есента птицата влезнала в една от клетките, построени от Фонда за дивата флора и фауна в Кресненския пролом. Ролята на тази клетка е да освобождава белоглави лешояди, с цел да се заселят те в региона, обясни Ивелина Иванов. Лешоядът евентуално е пристигнал от Сърбия или Хърватия, смятат еколозите.

Птицата била наречена Нелсън - на името на ирландската организация " Нелсън концерн ", която подарява устройствата за чипиране. На чипа има координати на „ Зелени Балкани и на Фонда за дивата флора и фауна.

От България лешоядът отлетял до Саудитска Арабия, по-късно влезнал в Йемен и още веднъж се върнал в Саудитска Арабия, посочило проследяващото устройство.

" Когато се връща в Саудитска Арабия, едновременно изпраща всички сигнали с историята къде е била в Йемен и някъде октомври – ноември към този момент губим напълно сигнала с птицата, тъй като лешоядът се открива трайно да зимува в Йемен ", изясни Ивелин Иванов.

Според природозащитниците в Йемен птицата е изпаднала в бедствена обстановка поради неналичието на храна – отпаднала е физически и локални хора от Йемен съумяват да я заловят и стартират да я отглеждат в двора си. Други я снимали и я публикували в обществените мрежи и към българските природазащитни организации заваляли имейли с оферти птицата да бъде върната в България против заплащане.

Междувременно се засилили и управляващите в Йемен поради устройството, инсталирано на лешояда.

„ Проправителствените локални сили конфискуват птицата със подозрения, че устройствотопритежава камера и в действителност е оповестена за разузнавач, влезнал в територията на проправителствените сили, които били подкрепяни от Саудитска Арабия, пък бунтовниците били подкрепяни от Иран и в действителност в този спор е обвинен нашият лешояд, че прави шпионска активност на територията на Йемен ”, сподели Иванов.

Френска организация поискала от военните да вземе птицата, само че в началото не я дали, тъй като е разузнавач.

Вдигнал се звук в медиите в Западна Европа. Посолството на Йемен в България се намесило, след което управляващите върнали чипа на птицата в България.

В момента Нелсън е в столицата на Йемен, възвръща се и ще бъде пусната в природата. Очаква се белоглавият лешояд да се върне там, където е излюпен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР